Processzorok teljesítményének teljes kihasználása az Ubuntu Linux rendszeren

Egy korábbi leírásommal már bemutattam egy lehetséges megoldást az Ubuntu Linux rendszerek sebességének növelésére, amely egyik kedvencem volt. Ezúttal bemutatom annak kiegészítéseként javasolt megoldásomat, amelynek segítségével - amennyiben támogatja - számítógépünk processzorának órajelét szabályozva gyorsíthatjuk fel rendszerünk működését - számomra olyan érzést kiváltva az eredmény, mintha egy úgynevezett Turbo-feliratú nyomógombot kapcsoltam volna be.

1) Használat

A rendszerünk valamelyik panelének üres területén jobb egérgombbal kattintva válasszuk ki a Hozzáadás a panelhez... menüpontot.

A megjelenő ablakban válasszuk ki a CPU órajelváltozás-figyelő lehetőséget és kattintsunk a Hozzáadás feliratú gombra.

Ahová a panelünkön kattintottunk, meg fog jelenni egy kis színes ikon, amely a processzorunkat ezúttal jelképezni fogja. Az ikon mellett a processzorunk - amennyiben 2 vagy annál több maggal is rendelkezik, a legelső - magjának aktuális órajelét fogja kijelezni. Amennyiben szeretnénk az összes processzormag állapotát hasonlóan megjeleníteni, kattintsunk a panelünk egy újabb üres területére jobb egérgombbal és az eddig leírtak alapján adjuk hozzá még ezt a kisalkalmazást a processzormagok számától függően többször egymás után. Egyelőre mindegyik a processzormagok közül csak a legelső - azaz jelen esetben nulladik sorszámú - állapotát fogja megjeleníteni, ezért kattintsunk jobb egérgombbal az ikonra és adjuk meg a Beállítások -> Megfigyelt CPU lehetőségnél a számunkra megfelelő értékeket mindegyik processzormag állapotjelző ikonjánál.

Ha mindezzel megvagyunk, folytassuk tovább a "Turbo" bekapcsolásával -> kattintsunk bal egérgombbal valamelyik processzorfigyelő ikonjára és válasszuk ki a Performance lehetőséget.

Az eredményt azonnal érezhetjük.

Egyetlen "hátrány": minden rendszerindításnál engedélyeznünk kell a Performance módot, viszont laptopok esetében egyáltalán nem hátrány - az energiafogyasztás szempontjából nézve - így magunk dönthetünk a "Turbo" bekapcsolásáról bármelyik pillanatban, amikor csak szükségét érezzük.

Kiegészítés az újabb Ubuntu Linux verziókra:

Terminál-ban:

grep -E '^model name|^cpu MHz' /proc/cpuinfo - az aktuális órajel(ek) ellenőrzéséhez a szükséges módosítás(ok)hoz pedig:
sudo gedit /etc/init.d/ondemand és echo -n ondemand > $CPUFREQ helyett módosítsuk az echo -n performance > $CPUFREQ sorra.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.